piątek, 7 sierpnia 2009

Ciasto z porzeczkami

Ciasto z porzeczkami

Składniki:

- 4 jajka

- 2,25 szklanki cukru

- 3 łyżki wody

- 2,5 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 kostka margaryny

- 10 dkg wiórków kokosowych

- 0,5 kg porzeczek czerwonych

Wykonanie:

Margarynę rozpuszczamy, miksujemy 3 żółtka i czwarte jajko z 1,5 szklanki cukru i wodą. Dodajemy ostudzoną margarynę, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko mieszamy.

Ciasto wykładamy na blachę średniej wielkości. Na wierzchu ciasta układamy owoce i przykrywamy je pianą, ubitą z 3 białek, 3/4 szklanki cukru i wiórków kokosowych.

Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 0C.

Uwaga, zamiast czerwonych porzeczek, ciasto można przygotować np. z jagodami.

SMACZNEGO !


Jeszcze ciepłe, zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Ślinka cieknie, naprawdę jest tego warte. Kto nie wierzy niech sprawdzi !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz