wtorek, 9 lutego 2010

Biała herbata cz.1

Tak naprawdę niektóre towary luksusowe są na wyciągnięcie ręki i na dodatek w niewygórowanej cenie a pomimo to cały czas pozostają towarami luksusowymi. Takim luksusem ,na który każdy może sobie pozwolić jest herbata biała. Herbaty białej nie da się porównać z czarną, zieloną czy czerwoną, choć wszystkie one pochodzą z tego samego krzewu. Napar z białej herbaty przybiera bardzo delikatny lekko różowy kolor o słodkawym smaku, pozbawionym gorzko-trawiastej nuty, typowej dla niektórych herbat zielonych. Jest to produkt rzadki zaliczany do najbardziej szlachetnych gatunków. Herbata biała uważana jest za arystokratkę. Charakteryzuje się najbardziej delikatnym i subtelnym smakiem.
Jej liście zbiera się wczesną wiosną, kiedy jest otulona białymi nitkami, skąd wzięła się jej nazwa, a powstaje z pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Produkcja tej herbaty odbywa się według tradycyjnych, bardzo rygorystycznych zasad. Hoduje się ją jedynie w Chinach i na Sri Lance. Dlatego produkowana jest na niewielką skalę, a jej koszt jest dość wysoki. Jest najdroższą odmianą herbaty.
Amerykańscy uczeni dowiedli, że biała herbata ma właściwości anty nowotworowe.
Biała herbata jest również doskonała dla wszystkich obawiających się przedwczesnego starzenia się. Przeciwdziała procesowi starzenia, dlatego niektórzy mówią o niej iż jest "eliksirem młodości". Jest także doskonała na krążenie krwi, jak również obniża poziom cholesterolu.
Jest doskonałym napojem na upały. Ma działanie orzeźwiające, ale także, co niezwykle istotne, wspomaga koncentrację. Dlatego pić ją powinni wszyscy ci, którzy w upały muszą pracować intelektualnie. Wielu poleca ją także zamiast kawy. Jest o wiele zdrowsza, a również silnie pobudza. Jest również środkiem, który redukuje napięcie i stresy.
Dobroczynne działanie białej herbaty jest wciąż niedocenione przez polskich smakoszy herbat.

Jeżeli jesteś zainteresowany badaniami metodą Voll`a, wejdź na stronę:

Badanie EAV


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz