wtorek, 6 kwietnia 2010

Kategoryzacja jaj ?


Okres Świąt Wielkanocnych to okres wzmożonego spożywania jaj. Miałem nieco czasu aby przyjrzeć się dokładnie tym jajom. Zaciekawiły mnie oznaczenia na jajkach, stawiane pieczątkami, na ogół w kolorze czerwono-bordowym. Ciekawość moja była tak duża, że sprawę postanowiłem zgłębić, szukając informacji w powyższym temacie w internecie. Kupując jaja od kobiet na bazarze, prosto z koszyka, na niektórych z nich były również takie pieczątki (oznakowania). Zacząłem zastanawiać się dlaczego, skoro „baba” z pewnością ma kilka kurek swoich i nie znakuje jajek, bo niby jak, przecież to tylko „baba”.

Mój upór był bardzo duży, udało mi się poszerzyć swoje horyzonty naukowe o poniższe wiadomości.

Klasy jaj

* klasa A – jaja świeże; charakteryzujące się czystą, nie uszkodzoną skorupką; wysokość komory powietrznej jaja klasy A nie może przekraczać 6 mm, białko powinno być przezroczyste i klarowne;

* klasa dodatkowa A-Ekstra, dla jajek klasy A nie starszych niż 7 dni od pakowania; wysokość komory powietrznej jaja klasy A nie może przekraczać 4 mm

* klasa B – jaja utrwalone lub drugiej klasy; wysokość komory powietrznej jaja klasy A nie może przekraczać 9 mm;

* klasa C – jaja nie sortowane, dla przemysłu;

Oznakowanie na skorupce

Klasa A

Jaja kurze klasy A, czyli przeznaczone do handlu detalicznego, muszą być oznaczone na skorupie numerami wyróżniającymi. Numer taki składa się z kodu systemu chowu, kody państwa oraz oznaczenia zakładu.

Kod systemu hodowli (tzw. "systemu utrzymania kur"):

* 0 – jaja z produkcji ekologicznej

* 1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu

* 2 – jaja z chowu ściółkowego

* 3 – jaja z chowu klatkowego

Kod państwa członkowskiego Unii Europejskiej (np. PL) w której zarejestrowany jest zakład.

Na oznaczenie zakładu (weterynaryjny numer identyfikacyjny) składają się:

* kod województwa (dwie cyfry)

* kod powiatu (dwie cyfry)

* kod zakresu działalności (dwie cyfry)

* kod firmy w danym powiecie (dwie cyfry)

Klasy B i C

* na skorupkach jaj klasy B nie chłodniczych i nie utrwalonych umieszcza się literę B w kole o średnicy co najmniej 12 mm;

* na skorupkach jaj klasy B chłodniczych (tzn. schłodzonych w pomieszczeniach o temperaturze 5 °C) umieszcza się trójkąt równoboczny o długości boku co najmniej 10 mm;

* na skorupkach jaj klasy B utrwalonych (w mieszaninie gazów różniącej się od składu atmosferycznego powietrza) umieszcza się romb o przekątnych 16 i 7 mm;

* na skorupkach jaj klasy C umieszcza się literę C w kole o średnicy co najmniej 12 mm;

Klasyfikacja według wagi

Od 1 sierpnia 1996 roku jaja spożywcze klasy A klasyfikowane są według wagi (określonej najczęściej na opakowaniu) w następujący sposób:

* XL – bardzo duże: 73 g i więcej

* L – duże: od 63 g do 73 g

* M – średnie: od 53 g do 63 g

* S – małe: poniżej 53 g


WNIOSKI:

Jaja kupowane o „baby” na bazarze, prosto z koszyka i oznakowane, to pic absolutny, że są to jaja od jej własnych kurek. Tak to tylko pic, nic ponadto ! Jeżeli kupujemy jaja, to zwróćmy uwagę na pierwszą cyfrę pieczątki, jeżeli jest to „3” to wybraliśmy najgorszą z możliwych opcji, czyli jaja są od kur hodowanych w klatkach, daleko im od jaj z chowu ściółkowego, wolnego wybiegu lub chowu ekologicznego. Cha, cha, sam dałem się nabrać sprytnej handlarce, która oferowała z koszyka „cud miód” a w efekcie jaja były ostemplowane i to na dodatek „3” z przodu. Uczmy się wszyscy i wyciągajmy wnioski z własnych potknięć !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz