Mniszek jest rośliną miododajną. Znaczenie lecznicze mają
zarówno korzeń, jak i ziele mniszka. Sok mleczny zawiera m.in. gorzką
taraksacynę, związki kauczukowe, olejek lotny, garbniki i sole mineralne. W
korzeniu znajduje się inulina (jesienią do 40%). Ziele i korzenie mniszka
zawierają kwas foliowy (zaliczany do witamin krwiotwórczych). Mniszek wzmacnia
i oczyszcza cały organizm, pobudzając przemianę materii. Dzięki związkom
goryczy wzmaga łaknienie. Ma działanie żółciopędne i moczopędne. Leczy
zaburzenia trawienia takie jak wzdęcia i uczucie pełności. Normuje pracę
wątroby i pobudza wytwarzane żółci, przypuszczalnie również wzmaga czynność
wydzielniczą trzustki. Ma właściwości krwiotwórcze i bakteriostatyczne, a także
zapobiega nowotworom. Lecznicze właściwości mniszka zostały docenione już w
starożytności , mlecznym sokiem z mniszka leczono wówczas między innymi
zapalenie oczu.
Ziele mniszka zbiera się wiosną przed kwitnieniem i zaleca
się spożywanie go na surowo. We Francji i w krajach romańskich wczesną wiosną z
młodziutkich liści mniszka (z jego odmian uprawnych, ale można także z dzikich)
przygotowuje się sałatkę o oryginalnym, lekko gorzkawym smaku. Jako „zioło
sałatkowe” mniszek znany był już w XIV wieku na Wyspach Brytyjskich.
Sok ze świeżego ziela
30 dkg świeżego ziela przepłukać przegotowaną wodą,
zmiażdżyć i wycisnąć sok. Pić 3 razy dziennie po kieliszku (50g). Można
przechowywać po połączeniu ze spirytusem: 5 szklanek soku zalać 1/4 l
spirytusu, zostawić na tydzień, odcedzić. Pić 2 razy dziennie po łyżce na 1/2
szklanki wody.
Odwar z korzeni
Łyżkę stołową korzeni mniszka zalać 2 szklankami letniej
wody, gotować 20 minut, odcedzić. Pić 2 razy dziennie po szklance płynu. Dla
polepszenia smaku odwar ten można połączyć z łyżeczką ziela mięty, ale mięty
nie należy gotować, lecz zaparzyć zalewając wrzątkiem.
Syrop z kwiatów
200 kwiatów mniszka rozłożyć na białym papierze aby wyszły z
nich robaczki, po czym zalać 1/2 l zimnej wody, zagotować i pozostawić na całą
noc. Rano przecedzić przez płótno, lekko wygniatając. Dodać 1/2 kg cukru i 1-2
łyżki soku z cytryny. Gotować bez przykrycia, by uzyskać konsystencję syropu,
który nie może być ani zbyt gęsty (bo może skrystalizować się), ani zbyt rzadki
(bo może sfermentować). Syrop z mniszka - o pięknym bursztynowym kolorze i
lekko kwaskowatym smaku - można tak jak miód spożywać z chlebem, stosować do
wypieku pierników i do sporządzania napojów orzeźwiających.
Kwas foliowy -
krwiotwórcza witamina - zawarty w zielu i korzeniu mniszka, zbieranego przed
kwitnieniem, w dni słoneczne, leczy anemię i zaburzenia czynności wątroby.
Należy pić surowy sok z ziela i korzenia mniszka lekarskiego. Zawarty w mniszku
kwas cerotynowy działa bakteriostatycznie na prątki gruźlicy. Hamuje rozwój
nowotworów …………… itd…………….
Jeżeli
jesteś zainteresowany swoim zdrowiem, zajrzyj tutaj:
Mniszek lekarski to roślina która od lat "trzyma mnie przy życiu". Każdego roku przyrządzam syrop, który pomaga mi w przypadku jesiennych przeziębień.
OdpowiedzUsuń