środa, 10 lutego 2010

Biała herbata cz.2

Poniżej przedstawiam gatunki herbat białych, oczywiście korzystając z pomocy Internetu. Szczerze mówiąc do tej pory nie słyszałem nawet o białej herbacie, lecz nie wstydzę się tego, stwierdzam sam fakt. Po zapoznaniu się z dostępnymi materiałami nt. białej herbaty, czuję się zażenowany moim brakiem informacji w tej materii. No ale po kolei, poniżej przedstawiam kilkanaście gatunków herbat białych, zapraszam do zapoznania się z tymi informacjami.

Yin Zhen Hunan - wybitnej jakości biała herbata składająca się tylko z pięknych i długich, nierozwiniętych jeszcze liści - tzw. pąków herbacianych, zbieranych z najwyższych szczytowych partii górskiego pasma w prowincji Hunan.

White Tea Sutton Silver Tips - indyjska biała herbata, posiadająca urzekający smak, nacechowany z jednej strony delikatnością ogrodów Darjellingowych, a z drugiej lekkością klasycznych herbat białych z Fujian w Chinach.

White Peony Newby - jedna z najbardziej niespotykanych białych herbat z rejonu Fujian. Liście białej piwoni nadają herbacie delikatny aromat i kolor.

White Monkey - jest najwyższej jakości białą herbatą, posiadającą długie, ręcznie zwijanie liście przypominające łapę małpy. W składzie herbaty są pączki krzewu herbacianego wraz z dwoma pierwszymi listkami, które delikatnie suszone zachowują swój srebrzysty odcień i lekko puszystą fakturę.

White Flower Lychee Ball - liście tej białej herbaty artystycznej zwinięte są ręcznie na kształt kuli. W trakcie zaparzania, białe pączki pięknie rozwijają się, zostawiając kwiat Lichi w centrum pięknej kompozycji. Duża ilość białych koniuszków listków, sprawia że ten herbaciany specjał jest pięknym i zdrowym sposobem na spędzenie chwili wolnego czasu..

White Darjeeling - wyśmienita herbata pochodząca z indyjskiej plantacji Darjeeling. Bardzo delikatna, o subtelnym i aksamitnym naparze. Smak nie pozwala zapomnieć że jest to indyjska herbata. Wygląd liści przypomina bardzo dobrej klasy Pai Mu Tan, jednak liście pochodzące z Darjeeling, są koloru bardziej żółtego.

Shou Mei - herbatę tę nazywano "długowieczne brwi" ze względu na rdzawego koloru listki i pączki herbaciane. Bogaty w smaku napar z nutką aromatu wanilii i pieczonego bambusa. Jest to herbata biała na każdy dzień.

Phoenix Pearl - to biała herbata o aromacie jaśminu, zwinięta w drobne kuleczki, które rozwijają się podczas zaparzania. Najwyższej jakości liście i koniuszki listków są ręcznie zwijane w drobne perełki oraz aromatyzowane świeżo zebranymi kwiatami jaśminu.

Paklum - jest to jedna z najlepszych i najbardziej ekskluzywnych białych herbat, a zarazem najdroższych i najbardziej poszukiwanych przez smakoszy. Jej skład stanowią tylko młode, nierozwinięte pączki o srebrnawym odcieniu, które po ręcznym zerwaniu są natychmiast poddawane więdnięciu i suszeniu naturalnymi metodami.

Pai Mu Tan Supergrade - klasyczny Bai Mu Dan w pięknej postaci - więcej srebrzystych, pokrytych puszkiem tipsów, oraz wyborny smak, bardziej subtelny i aksamitny od podstawowej, bardziej wyrazistej wersji.

Pai Mu Tan - pochodzi z Fujianu, wytwarzana z pąków i młodych liści odmian krzewów „da bai” i „shui xian bai”. Zbierane wiosną pędy składają się z jednego pąka i dwóch liści. Kształtem przypominają one kwiat peonii, której herbata ta zawdzięcza swoją nazwę.

Mo Li Zhen Luo - wysokiej jakości herbata biała, naturalnie aromatyzowana kwiatkami jaśminu, podobnie jak Phoenix Pearl. Drobniutkie i delikatne listki zwinięte w nieregularne oczka.

Martynika - wysokiej klasy specjał - biała herbata z dodatkiem owoców papai, ananasa, płatków słonecznika, wyciągu z brzoskwini, które stanowią o wyjątkowości tej herbaty. Doskonała kompozycja dla wielbicieli herbat białych, poszukujących nowych smaków nacechowanych owocowymi nutami.

Long Zhu White - klasyczna biała herbata bez dodatków, z dużą ilością tipsów. Jej wyjątkowość tworzą ręczne wykonanie w drobne kuleczki, pokryte bogatym srebrzystym puszkiem - przypomina małe perełki. Stąd też jej popularna nazwa - Królewska Perła. Bogactwo właściwości tej herbaty zostało docenione przez wielu badaczy, wskazujących przede wszystkim na ogromną ilość polifenoli wspomagających odporność organizmu oraz przeciwutleniaczy, które działają odmładzająco na organizm człowieka.

Long Xue - ta wyjątkowa herbata jest zbierana na wiosnę na zboczach wysokich gór w prowincji Fujian. Idealnie czyste klimatycznie położone ogrody herbaciane, oraz stosowanie nieskazitelnie czystych metod uprawy, powodują iż ten specjał określany jest również "Śnieżną górską igłą". Produkcja odbywa się poprzez ręczne suszenie liści w specjalnych naczyniach. Rezultatem są niezwykle eleganckie, równe, płaskie i długie listki.

China White Snow Buds - rarytas! Zbierana ręcznie w bardzo niewielkich ilościach na zboczach wysokich szczytów górskich na północy Fujian. Napar oddaje delikatny smak i aromat prażonych ziaren i pieczonych słodkich ziemnaków. Liście i pączki są przykryte srebrnym pyłem, typowym dla białych herbat.

China Silvery Strawberry - liście białej herbaty zwinięte ręcznie na kształt truskawek. Z dużą ilością białych koniuszków listków (tipsów). To produkowany w małych ilościach chiński specjał.

Bai Hao Yin Zhen - to jedna z rzadkich, najbardziej cenionych i najbardziej poszukiwanych herbat. Niewielkie ilości wytwarzanej herbaty czynią ją herbatą bardzo niedostępną i drogą. Jej skład stanowią tylko młode, nierozwinięte pączki o srebrnawym odcieniu, które po ręcznym zerwaniu są natychmiast poddawane więdnięciu i suszeniu naturalnymi metodami.


Jeżeli jesteś zainteresowany badaniami metodą Voll`a, wejdź na stronę:

Badanie EAV


Brak komentarzy: