sobota, 15 maja 2010

Mniszek lekarski


Mniszek jest rośliną miododajną. Znaczenie lecznicze mają zarówno korzeń, jak i ziele mniszka. Sok mleczny zawiera m.in. gorzką taraksacynę, związki kauczukowe, olejek lotny, garbniki i sole mineralne. W korzeniu znajduje się inulina (jesienią do 40%). Ziele i korzenie mniszka zawierają kwas foliowy (zaliczany do witamin krwiotwórczych). Mniszek wzmacnia i oczyszcza cały organizm, pobudzając przemianę materii. Dzięki związkom goryczy wzmaga łaknienie. Ma działanie żółciopędne i moczopędne. Leczy zaburzenia trawienia takie jak wzdęcia i uczucie pełności. Normuje pracę wątroby i pobudza wytwarzane żółci, przypuszczalnie również wzmaga czynność wydzielniczą trzustki. Ma właściwości krwiotwórcze i bakteriostatyczne, a także zapobiega nowotworom. Lecznicze właściwości mniszka zostały docenione już w starożytności , mlecznym sokiem z mniszka leczono wówczas między innymi zapalenie oczu.
Ziele mniszka zbiera się wiosną przed kwitnieniem i zaleca się spożywanie go na surowo. We Francji i w krajach romańskich wczesną wiosną z młodziutkich liści mniszka (z jego odmian uprawnych, ale można także z dzikich) przygotowuje się sałatkę o oryginalnym, lekko gorzkawym smaku. Jako „zioło sałatkowe” mniszek znany był już w XIV wieku na Wyspach Brytyjskich.
Sok ze świeżego ziela
30 dkg świeżego ziela przepłukać przegotowaną wodą, zmiażdżyć i wycisnąć sok. Pić 3 razy dziennie po kieliszku (50g). Można przechowywać po połączeniu ze spirytusem: 5 szklanek soku zalać 1/4 l spirytusu, zostawić na tydzień, odcedzić. Pić 2 razy dziennie po łyżce na 1/2 szklanki wody.
Odwar z korzeni
Łyżkę stołową korzeni mniszka zalać 2 szklankami letniej wody, gotować 20 minut, odcedzić. Pić 2 razy dziennie po szklance płynu. Dla polepszenia smaku odwar ten można połączyć z łyżeczką ziela mięty, ale mięty nie należy gotować, lecz zaparzyć zalewając wrzątkiem.
Syrop z kwiatów
200 kwiatów mniszka rozłożyć na białym papierze aby wyszły z nich robaczki, po czym zalać 1/2 l zimnej wody, zagotować i pozostawić na całą noc. Rano przecedzić przez płótno, lekko wygniatając. Dodać 1/2 kg cukru i 1-2 łyżki soku z cytryny. Gotować bez przykrycia, by uzyskać konsystencję syropu, który nie może być ani zbyt gęsty (bo może skrystalizować się), ani zbyt rzadki (bo może sfermentować). Syrop z mniszka - o pięknym bursztynowym kolorze i lekko kwaskowatym smaku - można tak jak miód spożywać z chlebem, stosować do wypieku pierników i do sporządzania napojów orzeźwiających.
Kwas foliowy - krwiotwórcza witamina - zawarty w zielu i korzeniu mniszka, zbieranego przed kwitnieniem, w dni słoneczne, leczy anemię i zaburzenia czynności wątroby. Należy pić surowy sok z ziela i korzenia mniszka lekarskiego. Zawarty w mniszku kwas cerotynowy działa bakteriostatycznie na prątki gruźlicy. Hamuje rozwój nowotworów …………… itd…………….








Jeżeli jesteś zainteresowany swoim zdrowiem, zajrzyj tutaj:

1 komentarz:

admin - przepisy kulinarne pisze...

Mniszek lekarski to roślina która od lat "trzyma mnie przy życiu". Każdego roku przyrządzam syrop, który pomaga mi w przypadku jesiennych przeziębień.